понеделник, 20 май 2013 г.

Държавно Първенство Средна Дистанция

През изминалия уикенд се състоя Държавното Първенство средна дистанция край град Русe. Клуба организатор "Компас Крос" Русе се бяха постарали, както винаги и бяха спретнали един празник на Ориентирането.
 Събота бе квалификацията, на която застанаха на старт 53 души по стартов списък и 25 от тях се класираха за финал. Аз лично бягах доста под физическите си възможности, но моята цел бе да не греша. Района бе интересен, а маршрута разнообразен, като предлагаше няколко типа ориентиране в различните си части. Края бе изключително интересен и трябваше да си изключително внимателен за не допуснеш грешка. В крайна сметка бягането ми бе достатъчно добро за да стана 1ви, а това ми отреди и последна стартова позиция на финала. Извода, който си направих от квалификацията бе, че ориентирането ще е решаваш фактор на финала.
Класиране.
 На другия ден бе финала. Района отново бе добре подбран и интересен. Финалната арена, старта и видимата контрола бяха на уикални места. Основните ми конкуренти Ивайло Каменаров и Иван Сираков стартираха съответно 2 и 4мин пред мен. Стартирах добре и за моя голяма изненада стигнах Иво още на 5та точка. В последствие разбрах, че той бе допуснал голяма грешка на 1ва точка. Днешния ден бягането ми беше слабата страна. Стремях се да "натискам", но като че ли не се получаваше. Може би и това, че настигнах Иво толкова рано ми повлия донякъде на това да се отпусна. Бягайки за 16та настигнахме и Иван. След финала разбрах, че той е допуснал огромна грешка на тази точка, като до предната ми е водил с много голяма преднина. Но както написах по-рано ориентирането бе решаващия фактор в този старт. 16та точка според мен бе и възловата в този маршрут защото се преминаваше от един тип ориентиране на друг и и отделих специално внимание. В последствие разбрах, че доста хора са сгрешили там. Не бях най-свежия този ден но в крайна сметка избягах маршрута с най-малко грешки. Останалата част от маршрута избягахме малко или много заедно, като за мен лично резултата бе ясен. Но това, че Иван ми води до 15та точка, ме радва изключително много защото, ме мотивира изключително много да тренирам една специална част от подготовката си :)
Класиране.
Както казах по рано, организаторите свършиха чудесна работа и тази средна дистанция бе достойна за държавно първенство! Но не мога да не отбележа и няколко неточности по състезанието. Времето на победителите бяха доста над допустимите. Знаците на картата бяха извън всякакъв стандарт. Това естествено бе описано в бюлетина, но въпреки това според мен големината на знаците не трябва да се пипат. Не е нужно да се дава всеки обект от местността на картата а да се генерализира и отбелязват тези обекти, на които може да се разчита на висока скорост. И  не бе спазен правилника за близки точки. Имаше прекалено близки точки на едни и същи обекти a по правилата на IOF точки не могат да се слагат на под 30 метра една от друга, когато за на разнородни обекти, а когато са на идентични обекти разстоянието е 60м. И в квалификацията и финала това правило бе нарушено...
 Следващите две седмици ще съм на лагер на Витоша и след това заминавам за Скандинавието, където ще взема участие във Нордик Тур.

1 коментар:

 1. Димитър Савов21 май 2013 г., 12:15 ч.

  Много точна характеристика за картите.
  И аз посочих тези други подобни дефекти в разговор с организаторите.
  Дано се светнат двигателите на тези занимания.
  И да не забравят ,че целия свят ни наблюдава.
  Лидерите в България се подвизават успешно и на
  състезания от световен мащаб.
  Все пак това не е евтино/време,пари,емоции,надежди/.

  Пей сърце.

  ОтговорИзтриване