сряда, 23 май 2012 г.

10 години на чакане :)

Дълго време се чудех какво точно да напиша за изминалото Европейско първенство.  Последните няколко дена доста мислих за случилото се и определено усмивката не може да слезе от лицето ми:) Това е шестото ми европейско първенство и шести финал на спринт. 2002 в Унгария се класирах изненадващо 7-ми в потока си. На финала допуснах огромна грешка и останах 41-ви. 2003 бе първото ми световно първенство в Швейцария се класирах 12-ти на спринта и това постави началото на пътя ми към медал от голям форум. Дълги години нещо малко не ми достигаше. Винаги нещо се объркваше в последния момент и не бях достатъчно добре подготвен за да предвидя грешката. На спринта на Европейското първенство всичко се случи от самосебе си, като закономерност. Много добрата физическа подготовка през зимата направиха бягането ми лесно дори и да не се намирах във супер форма точно в този ден.


 Престоя ми в Швеция започна още в седмицата преди 10Мила. Контузия в глезена ме накара да бъда доста притеснен за Европейското първенство. Но за мое щастие всичко много бързо се оправи и бях възстановен няколко дни преди първия старт. Плановете за Европейското първенство бяха да бягам дълга и спринт, но понеже федерацията беше платила стартовата такса и за средната дистанция реших да я използвам, като тренировка за квалификация дълга. Допуснах голяма грешка на 2-ра точка и бях почти сигурен, че няма да се класирам за финал, но това не ме разочарова, защото знаех, че ако се класирам за финал и не стартирам ще заема мястото на някой друг, което не е никак хубаво. Останах 17ти в потока си и по този начин се класирах за финал. В този случай си казах, че имам план "Б" за действие ако нещо се обърка със дългата и спринта.

Резултати.

 На следващия ден всичко тръгна по план. Започнах състезанието добре. Но наближавайки 8 точка сякаш нещо стана и изведнъж спрях да мисля. По-принцип от такива точки най се притеснявам, които се намират по средата на нищото на склон в Даларна, където видимостта е ограничена а картата обобщена. Допуснах грешка, която предизвика лавина от грешки. Все едно не бях аз. Финиширайки 16-ти във временното класиране разбрах, че финал дълга за мен няма  да има. Бях много разочарован от себе си и от грешките които допуснах. Исках веднага да стане утре за да се реванширам на квалификация спринт.
Резултати.

 Провала на квалификация дълга ме мотивира страшно много. Стартирах квалификация спринт със идеята за не просто класиране на финал, а класиране със възможно най предно класиране, търсих победа в потока си. Може би натрупалата се умора от предните два старта ми попречи да се раздам максимално, но в крайна сметка се класирах 2ри в серията си, което беше много добре и най-накрая успях да се успокоя.
Резултати.

 Стартовете нямаха край и веднага на следващия ден застанах с 1-ви стартов номер на финал средна. Целта ми бе да направя стабилно бягане без грешки. Така и стана. От към техническата част бях доволен, допуснах една грешка от около 30 секунди по време на изпълнение на един вариант за 9-та точка. Но физически в този ден не се чувствах добре. Бягах доста предпазливо защото района имаше много камъни под мъха а все още имах слаба болка в глезена си. До този момент европейското първенство протичаше, като някакво регионално състезание без никаква публика, но приближавайки се към финала на средната дистанция успях най-накрая да усетя атмосферата на състезанието. Много хора, много аплодисменти и емоция, невероятно. В крайна сметка останах 32-ри, което в случая беше без значение за мен.
 Резултати.


 Следващия ден финал дълга почивах цял ден като следобеда се разтичахме с Иво и Иван по трасето на "Васалопет", което минаваше през двора на къщата където бяхме отседнали :) Единственото нещо, което ме успокояваше, че не бягам финал дълга бе това, че ще съм свеж за предстоящия финал спринт.
 В деня на спринта всичко беше нормално. Разтичах сутринта преди закуска, за да видя как са краката. Всичко беше нормално, но в никакъв случай не можех да преценя в каква физическа форма се намирам точно този ден. Часове преди старта пеперудите в стомаха се появиха, за което бях много доволен. Това бе и първия старт на това първенство, където се чувствах по този начин. Нямах никакво предчувствие за каквото и да е било. Единственото, което се сетих преди старта бе, финала на Световното първенство 2011 във Франция. Казах си, че от мен зависи всичко и, че в никакъв случай не искам да се чувствам по начина по, който се чувствах миналата година. Стартирах не достатъчно агресивно и имах чувството, че нещата не се развиват по-начина по който желаех. Бях доста бавен с избора си на вариант в началото, отделях твърде много време и се подсигурявах по-няколко пъти. Може лесно да се види на gps-a, че разликата която първия ми прави е точно там. Бягах на спринт всяка една отсечка, като се молих силите да ми стигнат до края. Минавайки покрай арената чух Пер Форшберг да казва, че минавам със второ най-добро време и това ме зарадва наистина много и ми даде допълнителен импулс. Но тук дойде и единсвената реална грешка при избора ми на вариант за 13-та точка. Първоначалната ми идея бе да мина от дясно на сградата, но като видях по-добре къде е пласирана точката смених варианта си с този от ляво. Така може би направих 50тина метра допълнителни.
Бягайки към края видях стартиращия пред мен една минута Матиас Карлсон. Дова ми даде допълнителен стимул и може би ми помогна малко в избора на няколко варианта. Бягайки по финалната отсечка разбрах че се боря за 1-вото място във временното класиране. Финиширайки състезанието бях наистина щастлив защото знаех съм избягал маршрута много добре и, че със сигурност ще съм на подиума защото имаше само 4 души да стартират след мен! Заради виковете на тълпата не можах да разбера какво се случва, знаех само че Швед е 1ви но дали беше Йеркел или Йонас нямах представа. Останах с впечатлението, че съм 3ти от което бях изключително щастлив. Но най-комичното бе, че дори и като ми взимаха интервю след това не разбрах, че съм 2ри. Бях говорил вече с Наталия но не коментирахме мястото и тъкмо щях да й звъня да я питам кой, съм в крайна сметка, Атанас Георгиев ми се обади да ме поздрави а първия въпрос, който аз му зададох бе "3-ти ли съм или съм 2ри??" :)

 Чувството бе невероятно. След един такъв резултат осъзнаваш как всичките усилия през годините са си стрували и че има реализация на труда. Спомням си само преди 10 години, как ако Българин се класираше за А финал беше геройство, а когато започнахме да говорим за медали с Наталия ни смятаха за луди :)Но така е всяко начало е трудно...

 Резултати.

Първенство завърши с "голямата игра", но за Българския отбор "играта" приключи много рано :). Аз лично направих добро бягане въпреки умората. Надявам се на Световното щафетата да протече по-добре за нас.

Резултати.


ТУК може да гледате TV запис на спринта.

3 коментара:

  1. Няма тайни... 10 години труд и много талант, малко лудост, употитост и постоянство.

    ОтговорИзтриване
  2. misalta razda idei,razmera na ideite zavisjt ot misalta,voljta premahva barieri vjrata vizualizira idjta.vinagi sam vjrval 4e ste go postigne6,za teb teparva predstojt uspehite ti ve4e i ti 6te povjrvas v sebesi 4e ste signe6do izbranite ot teb varhove,sledvai posokata i celite si ponjkoga e trudno ,no tova te u4i na ne6to i te pravi o6te po silen.pozdravjvam te nai iskrenno i sam sigoren 4e nai dobroto predstoi.:))

    ОтговорИзтриване
  3. Браво Дизел . Многото труд - винаги се ОСРЕБРЯВА . Джулиеви

    ОтговорИзтриване