неделя, 27 януари 2013 г.

Българско състезание на годината.

 Вчера във фейсбук Костадин А. Новаков публикува една анкета, в която всеки може да даде своя вот за най-добро състезание от изминалата 2012г. След като видях анкетата, се замислих кое състезание най-много ми е харесало на мен и в този си пост ще се опитам да направя класификация. Повтарям това е лично мое мнение и поглед върху състезанията през изминалия сезон. Ще съпоставя район, маршрут и карта. Няма да взимам под внимание организация по старт и финал, награден фонд и атмосфера. Тук ще става въпрос само за ориентиране :)
 Но първо искам да поздравя всички организатори на състезания в България. С много малки изключения се справихте почти отлично през изминалата година. Не съм ги броил, но съм почти сигурен, че това е годината с най-много състезания на нови карти и райони в последните 20години. Всички вие свършихте страхотна работа!!! 

Ще подредя състезанията на, които се спрях по хронология както следва.Ще давам оценка по десетобалната система и ще се опитвам да се обосновавам максимално точно и безпристрастно.

Three Hill Cup - Средна
 Картографа се бе опитал да генерализира максимално много района. Лично на мен стила ми хареса. Успявах да се съсредоточа върху наистина важните неща от терена, които ме интересуват. Но на няколко места губих контакта с картата точно заради тази генерализация. Според мен генерализацията бе групирана на райони и може би от там дойде този проблем. Но аз лично не искам да съм на мястото на картографа точно на този район Трудна задача си е било :) Маршрута е добър за средна дистанция, но на такъв район, това не би трябвало да е проблем. Два минуса са 6та и 8ма. Дългата отсечка има очевиден печеливш вариант, а 8ма не е за маршрут на Елит.
Оценки:
Карта: 7
Маршрут: 6
Район: 9
Крайна Оценка: 7,33
Купа Бегун - Средна
 Имайки в предвид районите около Варна, организаторите са се потрудили доста за да открият и картират този район.  Картата бе изпипана много добре. Картографа се е придържал към това да стандартизира символите за камъните, а при мен от там дойде и малкия проблем на места да бъда леко объркан, дали камъка който виждам на картата съвпада с този от терена. Маршрута бе мислен много и предоставяше доста вариантни отсечки, макар че дългите отсечки се бягаха общо взето около правата.
Оценки:
Карта: 9
Маршрут: 8
Район: 7
Крайна Оценка: 8
Brown Cup - Средна
Тук организаторите имаха лош късмет. Района, който бяха избрали бе доста пострадал от многото начупени и изпопадали дървета, което на места го направи неизползваем. На мен лично ми хареса много, защото бе труден за бягане, видимостта бе доста ограничена на повечето места, което повиши сложността на ориентиране. Маршрута, беше по слабата страна на това състезание. Средна дистанция не означава много точки и отсечки. Качествена средна дистанция може да направиш и с 15 отсечки. Късите отсечки между понорите и гъстото, намалиха сложността на ориентиране. Много по лесно е да избягаш отсечка от 100м в гъсто около понори, отколкото отсечка от 200м, 300м и т.н. Искам да кажа, че на този тип район с понори отсечките могат да бъдат много по-сложни, ако са по дълги.
Оценки:
Карта: 7
Маршрут: 7
Район: 8
Крайна Оценка: 7:33

Купа НСА- Средна

Познавам районите на Витоша доста добре и знам, че те предоставят много добри възможности за ориентиране. Района бе супер и наполовина нов. Новата част на картата бе добра, но старата бе със много забележки. Това се вижда и лесно по сплитовете на състезателите. Статистически най-много грешки бяха допуснати именно на старата част от картата. На маршрута му липсваше единствено една дълга отсечка и имайки в предвид богатата пътна мрежа на на района, това щеше да предостави голям избор на варинти и микроварианти.
Оценки:
Карта: 6
Маршрут: 8
Район: 9
Крайна Оценка: 7,67

Купа България - 1ви ден
Район и карта - много добри. Имайки в предвид сложността на района, картографа се е справил отлично с реамбулацията на картата. Особено най-северната част на картата, където имаше камъни района бе фантастичен. Тук както при Brown Cup, маршрута бе слабата страна на състезанието. Многото къси отсечки намалиха сложността на ориентирането, като прибавим и отличната видимост на доста места виждах къде трябва да е точката от доста голямо разстояние, което намаляваше ориентирането. Спокойно можеше да има поне две дълги вариантни отсечки.
Оценки:
Карта: 9
Маршрут: 4
Район: 9
Крайна Оценка: 7.33
Държавно Първенство - Дълга дистанция
Може би най-добрия район за мен за годината. Тежък за бягане и труден за ориентиране на места, направиха чудесна комбинация за състезание по ориентиране. Както при Three Hill Cup така и тук (понеже картографа е един и същ) картата бе генерализирана на местата с повече обекти, но като, че ли тук реамбулатора лично за мен се беше справил по-добре. Маршрута също бе добър. Дълга отсечка с избор на вариант, смея да кажа много добра, защото много малко хора са избрали правилния вариант, тоест не беше очевиден. Единствения недостатък на този старт бе, че нямаше смяна на карта, което е препоръчително за толкова преплитащ се маршрут. Лично аз докато бягах дългата отсечка имах предостатъчно време да разгледам целия маршрут. Смяна на картата щеше да увеличи ефекта на изненадата, за втората част от маршрута.
Оценки:
Карта: 9
Маршрут: 8
Район: 10
Крайна оценка: 9


 Най-добрия спринт за годината бе специалното контролно в Перник.

Маршрута предлагаше вариантни отсечки и три вида район, което направи състезанието много динамично. Накара ме да бъда максимално концентриран от началото до края, поради честата смяна на района.

Най-слабото състезание за годината бе Държавно Първенство - Средна Дистанция.
Малък на площ и слаб район за такъв ранг състезание. Повечето клубни купи през годината  бяха по-добре организирани, с по-добри карти и маршрути. Маршрута преминаваше през множество поляни и село, по този начин имаше много изгубени километри. Използваше се част от картата на Brown Cup, която бе добре позната на част от състезателите. Отделно имаше точка на, която грешките допуснати от всички състезатели сумирани, бяха огромна цифра. Това състезание предизвика и най-много недоволство у хората с които съм разговарял.

Няма коментари:

Публикуване на коментар