вторник, 19 юни 2012 г.

Jukola

 Ако нещо се случи веднъж, то може никога повече да не се повтори, но ако се случи втори път, то е почти сигурно, че ще се случи и 3ти път :)
 След страхотния уикенд моят Финландки отбор Калеван Расти и аз можем да се поздравим с победата на най голямата щафета в света Юкола!

 2010 спечелих Юкола за първи път с тогавашния си отбор "Халден" СК, сега за втори път съм на върха с "Калеван Расти". Чувството да спечелиш такова състезание е невероятно, най-вече заради вътрешното удовлетворение и радост която изпитваш. След такива моменти, разбираш, че всички усилия и труд са си стрували.

 Миналия вторник, заминах за Финландия с Българския си отбор "Бегун". Първите два дни останах при тях и в четвъртък се присъединих към "Калеван Расти". Бях селектиран да бягам 1ви пост на първия отбор, което за мен отново бе огромна чест и отговорност! С наближаването на старта, емоциите и настроението се повишяваха. Преди самия старт бях малко нервен, но след топовния изстрел, за старт нещата се подредиха. Малки проблеми в началото на бягането нарушиха ритъма ми (някой ме настъпи по обувката и ми я събу, бях принуден да спра за да си я оправя и за 10 секунди ме минаха поне 20 души :)) но след 1ва точка всичко се нормализира :). Дупчейки 4та точка бях в началото на моята група, но в далечината видях светлини и така разбрах, че не съм съвсем в началото на групата. Но бързо ги настигнах и така се откъснахме може би с около 100тина метра от основната група. Две грешки на 5та и 7ма ни събраха отново с останалата част от отборите. Бягането ми до края протече нормално с една грешка от 30 секунди на 17та точка, но нямах късмет със вилиците и обрах почти всички най-дълги в края на маршрута. Така разликата на финала от 1вия отбор бе 2:30, което в началото малко ме шокира, но нищо необратимо не се беше случило. Съотборниците ми бягаха много добре пост след пост и направиха предаването доста скучно, но много сладко за нас:) Трябва да отбележа че 2рия ни отбор се нареди 10ти, което е изключително добре и повтори успеха си от миналата година.

 Седмица преди щафетата си чатих със Анти Хариу (Пипо) треньора на КР и го разпитвах за подредбата на отбора. Единственото нещо, което той ми каза бе : "Повярвай ми, това е печелившия отбор :)
 Без Тиери Жоржу в отбора, показахме, че също можем да бъдем много силни!


Ярко, Симо-Пека, Хану, Иере, Филю, Фабу, Пипо и всички треньори и състезатели, Благодаря Ви за незабравимата нощ!

 В момента съм в Хелзинки при Мико Хейнонен. Утре ще вземем участие в спринт по улиците на стария град на Талин (Естония), а в други ден летя за Швейцария, където ще се присъединя към националния отбор на България. Ще вземем участие в 4ти и 5ти кръг от световната купа в Сент Гален а след това ще останем на едноседмичен лагер за предстоящото световно първенство през месец Юли в Лозана.
 Тук може да гледате Юкола в 2 часа.

неделя, 3 юни 2012 г.

Купа България


Измина Купа България 2012. Най-голямото Българско състезание с около 750 участника тази година. Трите дни на Купа България ни предложиха предизвикателни райони и много тежки маршрути и 3те дни. За мен лично това е най-престижното състезание в България.
 Започвайки Купа България се чувствах доста уморен, но може би това състезание ми помогна да се събудя от почивката, която си бях дал след Европейското Първенство.

 Първия ден смея да определя като най-интересен. Но като цяло и 3те дни имаше с какво да се изкефиш по маршрута. Може би маршрутите бяха малко по-тежки от необходимото.
 Втория ден допуснах много грешки и въобще не бях доволен от бягането си, но явно и другите състезатели са грешили. 3тия ден стартирах с близо 10мин преднина, което направи бягането доста монотонно. Това върху, което се бях съсредоточил бе да не пропусна точка и да не дупча грешна такава :) Финиширах 15мин пред 2рия Ивайло Каменаров а трети остана стартиращия 2ри Иван Сираков. Тази ми е 5тата победа за купа България и по този начин изравних по победи Пламен Джамбазов и двамата заемаме 2ро място в вечната ранглиста след Теодор Тодоров със 7 победи.



Резултати.