понеделник, 23 април 2012 г.

Специално контролно и Купа НСА

Изминалия уикенд участвах в 3 старта. Събота се състояха два спринта. Събота сутринта беше спринта определен, като специално контролно. За мъжете и жените това бе единственото спринт контролно за световното първенство и контролно за европейското първенство. Района бе интересен като включваше 3 типа район. Гора, град, парк и стара крепост. Може би очаквах да бъде малко по-труден, но определено много ми хареса. Допуснах няколко малки грешки, но като цяло бягах добре.
Резултати.

Веднага следобеда бе спринта на Купа НСА. По принцип първоначално не смятах да бягам бързо на този старт, но рядко се случва да има два спринта в един ден и реших да го използвам, като добра тренировка за световното първенство където програмата на спринта е идентична. Района за този старт ми бе доста добре познат, но въпреки това беше интересно да видя как съм спрямо другите момчета бегово.
Резултати.

В неделния ден бе средната дистанция, която бе последното контролно за определяне на националния отбор за европейското първенство. Знаеше се, че района ще е тежък и техничен. Също така се знаеше, че картата се дели на две части стара и нова, като новата част бе абсолютно нова. Имах особени проблеми в началото и края на маршрута, тоест в старата част на картата. Не съм доволен въобще от представянето си точно на този старт защото допуснах много грешки. Но въпреки всичко района много ми хареса и смятам, че все повече състезания в България трябва да се правят на такива райони, а около София те са много.
Резултати.

събота, 14 април 2012 г.

Brown Cup

Изминалите петък и събота се  състоя вече традиционната Браун Купа. Петък бе спринт в град Трявна, а събота средна дистанция близо до Габрово. Отбора домакин се беше постарал както винаги и организираха силно състезание с малки пропуски на спринта. За мен спринта от техническа гледна точка премина добре но нямаше свежест в бягането ми и се чувствах доста изморен. Допуснах грешка за 2ра точка като не можах да разчета от картата дали може да се мине на право или не, но бързо се усетих и влязох в правилния вариант. 8ма точка бе поставена грешно което малко ме смути, но хубавото беше, че грешката не беше голяма особено ако си избереш десния вариант по отсечката. За 9та точка може би и най-интересната отсечка не можах да видя, че точно по правата реката има малко мостче по, което може да се пресече и там загубих може би около 10 секунди от грешен вариант. Като цяло техническия се бе постарал да направи интересен маршрут на сравнително лесен район, за което го поздравявам.


Резултати.

Средната дистанция се очакваше да е на труден за бягане и ориентиране район. Още със стартирането разбрах, че не ми е ден за бягане и, че умората от предния ден е станала по-голяма. Но след 2ра точка истинското ориентиране започна и скоростта значително намаля. Бягах добре с една по-сериозна грешка от 30 секунди за 14та точка. Бягайки за 14та точка видях Иван Сираков да отива за 13та и така разбрах, че съм го разминал някъде. Влизайки за 15та точка видях Ивайло Каменаров, който стартира 4 мин пред мен. Така бях настигнал двамата сериозни мои конкуренти и, като, че ли играта стана безинтересна от този момент до края. След видимата точка понамалих скоростта за да не допускам нежелани грешки и финиширах с добра преднина. Поздравления на Браун Тим за хубавия район, който са намерили и малшанса, който имаха с бурята, която повали доста дървета и направи гората трудна за преминаване на доста места.



Резултатите от средната са по-надолу в класирането.

 Понеже от около 10 години не съм прекарвал Великден в къщи реших тази година да пропусна състезанията и да обърна внимание на чат от близките хора :) Но това не означава че ще се размина без ориентиране. Планувал съм няколко интересни тренировки на райони около София.

вторник, 10 април 2012 г.

10MILA Лагер

Изминалите 5-6 дни бях на кратък лагер в Швеция за 10МИЛА. За съжаление бяхме много малка група от Калеван Расти, но въпреки това се получи хубав лагер. За мен този лагер бе много полезен за предстоящата 10МИЛА, защото не бях стъпвал на Скандинавски район половин година. Не съм много доволен от техническата част на моето представяне, понеже допуснах доста грешки, но пък физически се чувствах доста добре. Взех участие в две състезания. Едното бе дълга дистанция а другото беше щафета от 5 поста, където бягах 2ри пост (допуснах огромна грешка - около 2:10 по GPS). Направихме и няколко нощни тренировки. Единствено времето не бе приятно, като още първия ден наваля няколко пръста сняг, който на места се задържа до края на лагера. 10 МИЛА е след по-малко от 4 седмици и вече се вълнувам много от това как ще изглеждат отборите на Калеван Расти и кой пост ще бягам аз!?

Част от картите:




неделя, 1 април 2012 г.

Begun Cup

 Събота и неделя моят клуб "Бегун" организира традиционната купа "Бегун" 2012. Програмата включваше три старта за два дни. Дълга-средна дистанция, МОЛ ориентиране и ориент-шоу. Средната дистанция до 21ва точка бе и контролно за националния отбор. Района беше много добър, включващ почти всичко. Терена бе труден на места поради каменните полета доста бавен за бягане. Хареса ми много. Организаторите бяха обявили парична премия на този, който избяга маршрута под 56мин. За трети път тази година се декласирам на състезание, а този път го правя по абсолютно недопустим начин. Не поглеждам нито описание нито сигнатура и мислейки за обекта, който търся за понор, всъщност намирам понор на местността с точка, дупча я и продължавам. И в крайна сметка много доброто ми бягане бе опропастено от дилетантска грешка. Времето ми бе 52.29 с около 6 мин по-добро от това на Иван Сираков, който става първи.



 Следобеда се проведе МОЛ ориентиране в един от Варненските молове - Двете Кули. Маршрута бе направен по начин по, който достъпа до няколко точки се оказа почти невъзможен за мен. Определено състезание като това не е моя тип, но пък бе много забавно.



 В днешния ден бе и кулминацията. Ориент шоу включващ лабиринт. Такова състезание се проведе за първи път в България, то започна с два индивидуални старта от на, които времената се събираха и първите четирима от мъжете и жените образуваха финал на, който се стартираше на масов старт. На двата старта бях с втори времена и по този начин си осигурих място във финала като 1ви. Но не това беше моята цел. Мисля, че си научих урока от миналата година и на тези два старта бягах доста пестеливо, но без грешки. Финала бе наистина интересен. Единственото от, което се притеснявах бе как щеше да се развие маршрута. Стартирайки видях много бързо 1ва точка на картата и това веднага ми даде малка преднина, като я дупчих 1ви. От там маршрута ни се раздели на две от което останах доволен, защото знаех че на излизането от пеперудата ще се получи и разкъсване, както всъщност се получи. Успях да вляза пръв в лабиринта и да пробягам точките вътре бързо и без грешка. Петър Доганов стана втори а Григор Караиванов трети. Иван Сираков допусна грешка в лабиринта и това го лиши от възможността да се бори за призовата тройка.

Резултати.





Сигурен съм, че догодина купа "Бегун" ще бъде още по-вълнуваща. Заповядайте!!! Скоро очаквайте филм от "Бегун" къп 2012 а тук може да видите видеото от купа "Бегун 2011".

Снимките взех от КСО "Диана" Ямбол.