вторник, 28 септември 2010 г.

Xco Adventure Cup

През изминалата седмица се проведе Xco Adventure Cup в Рила Планина. По предварителни данни знаехме, че състезанието включва: бягане, колездене, ориентиране, рапел и катерене. Състезанието бе по двойки и след кратки размисли и страсти с Иван Сираков взехме решение да участваме. Имайки в предвид другите отбори и нашата физическа подготовка спрямо тяхната, целта ни бе и победа. В крайна сметка ако не знаеш за къде си тръгнал може да стигнеш някъде другаде.

И така започна нашата подготовка за самото състезание. Отбора си кръстихме Ilina.bg, като Фирма Ilina.bg ни стана и първия спонсор, поемайки стартовата такса за, което сме много благодарни на Бойко Рачев и с чест и отговорност ще носим името Ilina.bg и в следващи изяви.

 За състезанието ни трябваха и велосипеди. RAM - bikes и в частност Камен Недков, ни осигуриха два байка, с които участвахме в надпреварата.
За алпийската екипировка се обърнахме към фирма Salewa, която ни предостави, раници, каски, седалки, карабинери и аптечки.
От фирма CRAFT ни предоставиха дрехи с които да се чувстваме по-комфортно в различните метрологични условия на планината.
И за да има един наистина завършен вид нашия отбор, се обърнахме към фирма SIVEN да ни направят представителни екипи с логата на всичките ни спонсори за проявата. Екипите смятам станаха много хубави и така станахме забележими още преди самото състезание.

За Боровец заминахме в петък следобяда. Настанихме се в хотела обявен за състезателен център и заедно с Иван отидохме да се регистрираме и да ни проверят задължителната екипировка без, която нямахме право да стартираме. Вечерта последва техническа конференция след която всички от отборите се отдадоха на почивка.
Сутринта в 7:45 организаторите обявиха контролните пунктове (маршрута между които бе свободно избираем) а в 8:15 бе даден и старта. До първия пункт стигнахме 2ри заедно с отбора на BrownTeam (които в последствие се оказаха най-големите ни конкуренти) На път за 2рия пункт всички отбори попаднахме в гора от клек, като преминаването на този пасаж се оказа решителен етап от състезанието за повечето отбори. На 2рия пункт бяхме 4ти с 15мин изоставане, но до 3тия пункт стопихме преднината, а на 4ти пункт поведохме състезанието. Следващите два етапа направихме 15мин преднина. След като взехме велосипедите ни очакваше много стръмно изкачване, където се наложи да бутаме колелетата. Може би това беше етапа, в който имах чувството, че силите ме напускат и ми беше много тежко. Но след кратка почивка и презареждане на батериите с храна и течности придобих по-свеж вид и продължихме нататък по маршрута. Варианта между 8ми и 9ти пункт се оказа доста ключов в състезанието. На 8ми пункт сме били с 25мин преднина и ненадейно на 9ти пост излязохме на 2ра позиция 1мин след BrownTeam, като те са минали по пътеки липсващи на картата и така са ни направиха 26мин само за един етап. Закачиха се 1ви на "рапела" и така чакахме повече от 30мин.
От този етап излязохме с 20мин пасив и така от лидери се превърнахме в преследвачи... Започна дълго каране и бутане на колелетата до следващия пункт, на който разбрахме че сме спестили 10мин от преднината на 1вия отбор. Стана тъмно и започнахме да караме на светлини. Знаех че сме по добре физически от временните водачи и постоянно насърчавах Иван да не се предава а да натиска до самия край, за да стигнем водачите. Километрите минаваха, а следа от първия отбор нямаше. Наближавайки предпоследния пункт на среща ни излязоха водачите, като те вече бяха минали през 11ти пункт. Тогава получих прилив на енергия и енергично почнахме да педалираме до предпоследния пункт, като знаех че те са взели по-дългия вариант към финала. Ние се спуснахме по пистите и на пътя излязохме може би една мин след тях. Буквално на 1км преди финала ги настигнахме и изпреварихме. Така състезанието имаше и интересен финал и битка до края. След финала бях удовлетворен от изминалия ден. Мисля че за в бъдеще ще участвам доста на подобни състезания.
Още веднъж благодаря на всичките ни спонсори. За нас бе чест и отговорност да носим имената на всички тези сериозни марки.

сряда, 8 септември 2010 г.

BOC


Балканския Шампионат по Ориентиране приключи. За мен това бе най-добрия шампионат на Балканите до сега от гледна точка на маршрути район и карти. Естествено има доста неща които може да се подобрят но надявам се организаторите са си взели нужните поуки.
1вия старт бе спринта. Доста тежък и малко по-дълъг от необходимото... Но смятам че стана интересен спринт със  вариантни отсечки и малка част в гора, която в случая се оказа решаваща. Смяната от бързо бягане към трудно ориентиране се оказа препъни камък за повечето състезатели. Учудващо за мен преднината с която спечелих бе доста голяма за спринт!
2рия старт бе дългата дистанция. Невероятен район! Най-красивия район на който съм бягал през живота си. За жалост не ми остана много време да се насладя на заобикалящия пейзаж. Умората в края на си каза думата. Изключително тежко бягане и голямата умора в главата допринесоха за елементарните грешки които допуснах. Но въпреки всички грешки и умората не се предадох до края. В крайна сметка за това състезание целта бе изпълнена като го спечелих. Въпреки че Йонут се декласира времето ми бе по-добро от неговото. Станимир Беломъжев направи много добро бягане и малко не му достигна да спечели шанс който трябваше да вземе J
3тия старт средната дистанция. Отново невероятен район, но този път умората си каза думата. Нямах и никаква мотивация за бягане и когато човек знае че не е добре физически и се фокусира върху бягането ориетирането остава на заден план и се допускат елементарни грешки. Днес останах 2ри след Йонут, който показа класа спечелвайки с повече от 3мин преднина. Но за себе си мога да кажа че се победих сам...
4тия старт щафетата. Определено нашия отбор бе по-добия от този на Румънците и чудо трябваше да се случи за да ни победят. След добри бягания на съотборниците ми Николай Димитров и Ивайло Каменаров, стартирах с доста солидна преднина от 4мин и 30сек, която до финала достигна до 6мин и 30сек. Бягах добре макар да бях доста уморен. Не допуснах груби грешки от което останах най-доволен.