неделя, 31 януари 2010 г.

Последни дни във Франция

Времето тук доста се влоши и се наложи да сменим програмата. Преди две вечери падна около 10см сняг в Клемон Ферон и  вчера сутринта направихме последната тренировка в този регион.
 Тренировката бе доста интересна. Бягахме тримата - аз, Тиери и Андерш. На картата бяха оставени само хоризонталите и зеленото, като светло зеленото също беше махнато. Системата бе следната: редувахме се във воденето, този който води за точката, ако я намери без проблем получава 2 точки, ако допусне грешка до 20 секунди 1 точка, ако допусне грешка  по-голяма от 20сек 0 точки и ако се загуби много -2 точки. Резултата бе много забавен за да не кажа катастрофален в моя полза :) Но това, което ме обнадежди бяха думите на Тиери, а именно: Човека, който не допуска грешки на този район, още не се е родил, всичко е тренировки :)
 Вчера следобяда се прибрахме в Сент Етиен където ще тренираме до понеделник а тогава, кой откъдето е!!!

петък, 29 януари 2010 г.

Лагер Франция


Днес бе поредния интересен ден от лагера ми във Франция. Така наречения почивен ден се състоя само от две много приятни тренировки.Сутринта само разтичахме 1 час. Но самата тренировка се състоя на много кравиво място. Туристическа забележителност с множество скали. Може да видите няколкото снимки по-долу. Това място се намираше много близо град Милоу. Този град е и известен с най-високия мост в света - 343м.
Следобяда се насочихме към Клемон Ферон където през 2006 се състоя последния крък от световната купа по Ориентиране. Районите тук също много предизвикателни и интересни. Няколкото вулкана наоколо са направили района много интересен. Естествено вулканите са недействащи. Нощтната тренировка която направихме премина добре. Единствения проблем бе, че на района имаше 3-4см сняг и се виждаха следите на Тиери, който бе тръгнал пръв за да постави точките :) А както ви е известно следваш ли тези следи свеждаш грешката до минимум.

сряда, 27 януари 2010 г.

Лагер Франция


Поредния ден от лагера във Франция, с поредните предизвикателни райони и тренировки.
Днес деня протече малко по-спокойно от вчера.  Маршруте бяха значително по-къси, но не бяха никак по-лесни.
 Сутришната тренировка съчетаваше няколко упражнения както може да се види. Имаше от всичко по малко:)

Следобедната тренировка бе доста интересна. Бягахме 3мата - аз, Андерш и Тиери с две карти. На едната карта има мършрут а другата е празна. 1вия, който води бяга с картата с маршрута, 2рия бяга с празната карта и следи, а третия просто следва бягайки. Като стигнем на точката човека, който е бягал с празната карта трябва да посочи къде точно се намира. След това този който е водил минава най-отзад без карта, този който е бягал без карта взима празната карта и следва водещия и като стигнат на следващата точка трябва да се локализира.

 Третата тренировка - нощтна, беше масов старт. Пеперуда с три кръгчета и няколко точки след това допълнително. Старт финала на пеперудата бе в пещера с 3 входа. Като отидохме в пещерата Тиери запали 9свещи, за всеки по 3 свещи. Така всеки който минаваше през старт финала на пеперудата трябваше да гаси по една свещ за да знаят другите, кой е минал и кой не.
Аз избягах само едно кръгче само, защото не се чувствах в кондиция. Физически бях много добре но като че ли не ми се бягаше :)

вторник, 26 януари 2010 г.

Лагер Франция

Лагерът във Франция продължава с пълна сила и доказателство за това е днешния ден. 3 тренировки, 39,14км, 4часа 45мин.
 Сутришната тренировка се състоя от 2 части. Първата част обикновен маршрут, на финала на, когото започваше спринт на 3000 мащаб. Картата беше изключително подробна. Всеки храст, дърво и камък бяха отбелязани. Това правише маршрута доста предизвикателен.

 Втората тренировка се състоя от 4 пеперуди, всяка с по три обиколко, с по 2 точки на обиколка. Стартирахме заедно, като на първата обиколка всеки поставя две точки, втората бяга нормално а третата събира по две точки. Финала е отдалечен от пеперудата с отделна отсечка. Печели 1вия финиширал.

 И третата тренировка - нощтна, мога да кажа най-предизвикателната. Коридор с ширина 2.5мм. Целта е да стоиш възможно най-дълго в коридора (повярвате доста по-трудно е отколкото изглежда). За съжаление към края светлината ми значително отслабна и бях принуден да се прибера по-рано.

понеделник, 25 януари 2010 г.

Лагер Франция


От днес на лагера останахме само аз, Тиери и Андерш. И както каза Тиери, именно от днес започва същинската част на лагера. На много интересен район се състоя и първата ни нощтна тренировка (етап от шестдневката на Франция 2008 се е състоял на този район). 
 Района, както може да видете, беше много интересен, но в същото време и доста техничен, особенно за нощтна тренировка. Само ако за миг изгубиш контакта с картата може да загубиш наистина много време. Многото храсти ограничаваха видимостта и на места бяха доста трудни за преминаване.  В районите със скалите, мога да кажа, че беше значително по-лесно защото бяха доста добър ориентир. Правилната посока беше от много голямо значение, както на повечето нощни тренировки. Останах доволен че избягах маршрута с много малко грешки.

неделя, 24 януари 2010 г.

Лагер Франция

Само с няколко думи ще обобщя тренировките до тук. Спринтовите тренировки от предната публикация сега можете да рзгледате.
На двудневен лагер бяха всички Френски гарнитури, и днес се състоя масов старт (първата карта). За мое голямо съжаление Тиери и Андерш не бягаха, поради проблеми с глезените и се разминаха с побоя, който щях да им нанеса :) В тяхно отсъствие борбата беше между мен Филип Адамски и Фредерик Траншонд. На Дългата отсечка си осигурих минута преднина, която задържах до края.
Вчера се състоя и много интересен спринт в град Систерон (последната карта). През есента там се е състоял Френския шампионат спринт. Тиери извади късмет и неочаквано стана 1ви с около 1мин и 30 сек по-бързо време от 2рия.
Утрепътуваме за следващата част от лагера която ще се състои в област Мило. И вечерта ще бягаме на много интересен район, поредната нощна тренировка.



петък, 22 януари 2010 г.

Лагер Франция


Измина 3тия ден от лагера ми във Франция. Наистина един от най-тежките ми лагери през състезателната ми кариера. 1вия ден бе сравнително лек със само една нощна тренировка ,на район много подобен на "Приселци". 2рия ден направихме 3 спринтови тренировки в 3 различни и много живописни малки градчета. Днешния ден също премина на един дъх, като направихме 4 тренировки. 1вата направихме още преди закуска (нещо което не обичам много) спринтова тренировка. 2рата тренировка се състоя само от бягане. 3тата тренировка беше "dawnhill orienteering" макар че не беше много "dawn". И само част след тази не лека тренировка от 2 часа, "запалихме" челниците и направихме 4тата тренивока  - един много "приятен" маршрут .

Утре ще публикувам малко повече информация. 


понеделник, 18 януари 2010 г.

Ексклузивен клип.

Днес получих е-маил днес от Андерш Нордберг с клипче, което ексклузивно се въртяло по Скандинавските телевизии. ТУК може да го видите.

Днес получих и потвърдение от Тиери за лагера. Програмата никак не изглежда лесна с до 4 тренировки дневно (естествено технически). Почти всеки ден  ще имаме и нощна тренировка. Наистина с нетърпение очаквам този лагер.

За тези, които са заинтригувани от новата О-Игра, която стартирах този месец, следващата публикация ще е на 1ви Февруари в 20:00. Пак повтарям изрично, единствените отговори, които ще приемам са тези в "коментарите" и то на легитимирали се участници. Анонимни постове няма да бъдат публикувани. :)

неделя, 17 януари 2010 г.

Обратно към 80те

Днес направих 1вата за годината техническа тренировка. Решихме да пробваме отдавна неизползваната карта на "Верниско". Гората доста се бе променила.  Имаше доста нови пътеки и доста дерета бяха само загатнати а на местността си бяха доста сериозни. Но за почти 30 годишна карта всичко беше добре.

четвъртък, 7 януари 2010 г.

О-игра

Реших да разнообразя блога си с една нова О-игра, с която отправям предизвикателство към всички вас! Всеки месец на 1во число ще публикувам отсечка от определено състезание(което аз съм бягал), за което ще бъде известна само годината в която то се е провело. Целта е вие да познаете кое точно е това състезание. Първия познал верния отговор (на всяка една загадка) ще получава скромна, но специална награда. Ако отговорите ви затрудняват, на всеки трети ден ще давам жокер. Пишете отговорите в "коментари".

Ето и първата загадка. Състезанието е от 2009та.

Наградата този месец е картичка от Франция, написана лично от Тиери Жоржу и Андерш Нордберг и адресирана до победителя.

петък, 1 януари 2010 г.

За много години!!!


Честита нова година на всички. Нека тя е още по-добра и ви донесе много радост. За да не се повтарям и да пожелавам едни и същи неща ,ще цитирам снощното, пожелание на Слави Трифонов, което страшно много ми хареса, а именно:
"Ако искаш да бъдеш щастлив една вечер, се напий. Ако искаш да бъдеш щастлив една седмица, си купи кола. Ако искаш да бъдеш щастлив един месец, се влюби. Ако искаш да бъдеш щастлив една година, се ожени. Но за да бъдеш щастлив цял живот ти пожелавам да бъдеш здрав!!!"
Същото е и с ориентирането, ако искаш да бъдеш щастлив един ден, спечели купа "3ти март". Ако искаш да бъдеш щастлив една седмица, спечели купа България. Ако искаш да бъдеш щастлив един месец, спечели О-ринген. Ако искаш да бъдеш щастлив една година, стани световен шампион. Но за да спечелиш всичко това и да бъдеш щастлив цял живот, бъди жив и здрав!!!